Физикът Теодосиев от Казанлък е “Мъж на годината” за 2014

Posted by at 11:22 0 Comment Print

Физикът Теодосий Теодосиев стана “Мъж на годината” за 2014 г. в традиционната ежегодна анкета, организира на от радио “Дарик”.

Той пребори конкуренцията на алпиниста Боян Петров, изкачил три осемхилядника в един сезон и писателя Милен Русков, който спечели престижната награда за литература на Европейски съюз с романа си “Възвишение”.

Физикът Теодосий Теодосиев е създал специализирана школа по приложна математика и физика в Казанлък, чиито възпитаници носят международни отличия на страната всяка година. През последните 40 години Теодосиев е обучил най-много шампиони от световни олимпиади с общо над 100 медала.

“Едно добро общество е това, което реализира тавана на възможностите на своите граждани, тогава за всички е добре. В това отношение, аз съм успял да реализирам тавана на възможностите на своите ученици”,  каза Теодосиев пред радио “Дарик” преди дни.

“При условие, че в Китай от 14 милиона души избират пет души отбор за олимпиада по физика, а в България, която може да е колкото един град в Европа като население, от един малък български град, от една паралелка, избираме шест човека, а трима от тях ни носят златни медали – това е сериозно нещо и става с много вдъхновение”, добави той.

Тримата финалисти бяха определени от журналисти на “Дарик”, а победителят чрез свободно гласуване в официалния сайт на надпреварата. Теодосиев е събрал убедителен вот от 68.8%. Втори остана Боян Петров с 22.4%, а трети Милен Русков с 8.8%.

Победители в класацията през последните години станаха боксьорът Кубрат Пулев (2013 г.), Петър Петров, който спаси близо 500 души от потъващия кораб “Коста Конкордия” (2012 г.) и Стефан Стойчев, който измъкна десетки хора от горящ автобус по автомагистрала “Тракия” (2011 г.).

dnevnik.bg

РЕГИОНАЛНИ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД