Сдружение Деветашко плато

Posted by at 11:28 0 Comment Print

СДРУЖЕНИЕ „ДЕВЕТАШКО ПЛАТО” е българска неправителствена организация, работеща от 2008 година за оживяването, развитието и популяризирането на Деветашкото плато. Тя обединява жителите на 10 села, разположени на територията му – Агатово, Брестово, Горско Сливово, Деветаки, Крамолин, Крушуна, Къкрина, Кърпачево, Тепава и Чавдарци.

Основните дейности на сдружение „Деветашко плато” са насочени към опазване и развиване на ресурсите на региона, повишаване на уменията на местните хора за управление на природните дадености и превръщане на платото в атрактивно място за туризъм, отдих и обучение.

Общините Летница, Ловеч и Севлиево са партньори на сдружението, подкрепящи неговите проекти и инициативи.

ДЖАЗ ВЕЧЕР В ДЕВЕТАШКОТО ПЛАТО – 06.06.2015, 18.00 ч.
За първи път Деветашкото плато ще танцува и пее под звуците на джаза. Поляната край пещерата Гарваница ще разстели гостоприемно зеления си килим за всички, които обичат джаза и искат да се наслаждават на музиката под купола на звездното лятно небе. Една мечта, която става реалност благодарение на силното ни желание и обединените усилия на всички, които повярваха в нея.

Типичен карстов район, Деветашкото плато е богато на пещери, част от които могат да се посещават и от не-специалисти: Деветашката пещера, пещерата „Гарваница” до село Горско Сливово, Футьовата пещера и пещерата „Стълбица” край село Кърпачево и Кънчова върпина близо до село Тепава привличат туристи от цялата страна. Изключителен интерес предизвикват Крушунските водопади в местността Маарата – живописна гледка и приятна разходка. За любителите на историята е местността „Градът” в близост до село Крамолин и село Агатово, където са открити изключителни находки от тракийско и ромско време. А музеят Къкринското ханче в село Къкрина събужда у всеки българин чувство на гордост от спомена за великия Апостол. На 2 километра от село Брестово е най-високата точка на Деветашкото плато – уникална гледка за туристи и гости.

www.devetakiplateau.org

РЕГИОНАЛНИ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД