Проф. Михаил Константинов: Изборни системи

Posted by at 22:51 0 Comment Print

Както се и очакваше, парламентът отказа да разглежда въвеждането на прословутата мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство и прехвърли въпроса на следващото Народно събрание. Във връзка с това се налага да изясним няколко неща. И накрая да покажем, коя изборна система с мажоритарен елемент е подходяща за България.

Първо, депутатите наистина няма какво да разглеждат, тъй като ЦИК не се е произнесла с окончателно решение по резултатите от произведения на 6 ноември миналата година национален референдум. А не се е произнесла, защото някои се направиха на много хитри и оспориха пред Върховния административен съд резултатите в 44 изборни секции, където уж имало нарушения.

ВАС на свой ред разпореди материална проверка, която ще се точи още дълго. Във всеки случай решение на ВАС до края на месец януари едва ли ще има, а дотогава новоизбраният президент Румен Радев ще е разпуснал този парламент. В такива случаи се сещам за една поговорка на мъдрия български народ, в която се говори за хитрата сврака и нейните два крака.

Второ, терминът „абсолютно мнозинство”, фигуриращ във въпроса за изборната система на референдума, не е дефиниран. Разбира се, това не е проблем толкова на инициаторите на референдума, колкото на техните изборни съветници. Има различни интерпретации на този термин, но ако трябва да накратко да определим ситуацията, става въпрос за обикновена глупост. Щото, ако кажем абсолютна, някак много ще надценим цялото това мероприятие.

Трето, изборна система като предложената в референдума, в Европа просто няма. Може и да има някъде в Африка, но в момента не ми се правят подробни справки, а не е и нужно. Френската изборна система в два тура, която се споменава в тази връзка, е нещо по-различно. Но дори и при френската система възниква следният прост въпрос: ако тя е толкова хубава и прекрасна, защо я има само във Франция? Знаем, че и други държави в Европа имат икономически и политически неблагополучия и ако френската изборна система е решението, защо тези държави не я въведат? Този прост въпрос има прост отговор. Ами, не я въвеждат, защото знаят, че тя няма да им реши проблемите. А може да им докара и нови.

От друга страна, формулата за оправяне на България е ясна: трябва да се краде по-малко и да се работи повече. А в самата Франция днешната система е била въведена първоначално за да не се допуснат комунистите до властта. Днес тя се използва за същата цел, но спрямо националистите. Дали този ефект ще сработи и тази година, ще видим през месеците април и май. Независимо от това е добре да се помни, че ако едни хора дълго време се държат изкуствено извън властта чрез бюлетини, те могат да решат да сменят бюлетините с нещо по-действено. Не искам да съм лош пророк, но максимата тук е, че власт се сменя или с бюлетини, или с калашници. Изберете сами…

Четвърто, относно лелеяната сред широките народни маси мечта за  мажоритарност, не е излишно да се напомни, че и в сега действащата у нас изборна система има заложени два много силни мажоритарни елемента. Това са преференциалното гласуване и възможността за избиране на независими кандидати. Резултатът от действието на тези два елемента е смехотворен. Никой не знае какво е станало с преференциално избраните кандидати, освен дето се появи български принос в преференциите, а именно феноменът „15 – 15”. При който избирателят избира кандидат, чиито номер съвпада с номера на любимата му партия.

И що го избира така? Ми така, избира го. И не само избирателите на БСП са подвластни на този феномен, а и останалите избиратели в различна степен също. Що се отнася до независимите кандидати, на осем последователни избора за Обикновено народно събрание от 1991 до 2014 година, такъв кандидат избран няма. И тук на въпроса „Защо”, отговорът е „Ми така”. Така че българската изборна система е всъщност смесена. И какво от това? Нищо, но от сърце.

Пето, всяка промяна в изборното законодателство, която води до драстични промени в изборната система, не може да се прави от днес за утре. И по-точно, ако се приеме нещо такова, то трябва да влезе в сила не при следващите, а при по-следващите избори. Причините са очевидни, а и така настойчиво ни съветват външните фактори (например Венецианската комисия), на които по традиция вярваме повече, отколкото на националните.

Шесто, политическите сили у нас изпадат в паника само като си представят, че трябва да изнамерят отнякъде 240 прилично изглеждащи кандидати и кандидатки, които да хвърлят в мажоритарната битка. Поради което против тази система са фактически всички политически сили, независимо от това, какво говорят в момента. Засега само ГЕРБ декларира подкрепа за тоталната мажоритарност, докато останалите седем политически сили в парламента са откровено против. Което е и съвсем разбираемо.

Забележете, че дотук изобщо не говорихме за предимствата (има всъщност само едно предимство) и недостатъците на мажоритарните системи. Не говорихме, защото точно такава система у нас няма да бъде приета. Не само от това Народно събрание, но и от следващите няколко. Ако, разбира се, дотогава не ни фрасне голям метеорит или комета, което ще направи диспута за вида на изборната система леко излишен. Но че има смисъл от освежаване на българската изборна практика, е безспорен факт. И не защото сегашната изборна система е лоша сама по себе си, а защото вече ни е омръзнала. Когато човек реши да си сменя работата, колата, или партньора, кой знае какви логични аргументи не трябва да се търсят. И с изборната система е така.

Ясно е, че една евентуална смяна е възможна в два варианта. Първият е да се използва механично смесена система 50 на 50, както при изборите за Велико народно събрание през месец юни 1990 година. При нея половината народни представители се избират по настоящата система, а останалите се избират мажоритарно в два тура в едномандатни изборни райни, както сега си избираме кметовете.

Пълния текст може да прочетете на:

http://apa.bg/index.php/pubs/analysis/1862-izborni-sistemi

АНАЛИЗИ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД