Проф. Константинов: Мажоритарен вот ще ни прати в Африка

Posted by at 15:49 0 Comment Print

ГЕРБ официално внесе своите предложения за промени в изборния кодекс по отношение на мажоритарното гласуване, следвайки въпросите в референдума. Трябва обаче да се отчете, че този референдум не е задължителен. Поне докато Върховният административен съд не каже обратното. А той все още не се е произнесъл. И накрая относно сакралния въпрос какво да правим с мажоритарната система. Аз няма да отговарям на този въпрос. Ще задам моя въпрос: къде се среща в Европа тази система на изцяло мажоритарен вот. Никъде !
Има я в Африка. Ако беше толкова хубава и прекрасна, защо не е по-разпространена.
Разбрах, че от БСП искат мажоритарно-смесена избирателна система. Този вариант не е лош, той е стар и отдавна обсъждан. Плюс това социалистите предлагат не механично смесена, каквато беше във Великото народно събрание, а една комбинирана система, в която оползотворяват чрез пропорционални листи загубените при мажоритарния вот гласове. Което е хубаво, защото намалява изкривяванията при гласуването. Единият от недостатъците на мажоритарните системи са лошата представителност или големите изкривявания. Затова смятам, че предложената от БСП система е разумна.

Друга много хубава система е германската
Тя има един недостатък, че е малко сложна да бъде разбрана от избирателите. Самите германци 10 години са я учили, за да свикнат да я използват. Сам по себе си един инструмент не е само добър или само лош, а иначе трябва да може да бъде използван.
Другото предложение на ГЕРБ за драстично намаляване на държавната субсидия от 11 лева на един определено не е разумно. Субсидията наистина е висока в момента, но това не значи, че трябва да я направим нищожна. От висока трябва да стане средна, това е моето становище. Сега е два пъти повече, отколкото в Германия, ами да я направят 4-6 лв, за да могат партиите все пак да си издържат апарата. Партийната работа не е само за доброволци. Доброволците са само преди избори, да ходят от врата на врата и да агитират. А иначе си има всекидневна партийна работа, за която трябва да се плаща.
А нали знаем, че ако някой друг плаща на партиите, те ще бъдат зависими от него.
Активната регистрация в някакъв вид трябва да я има, както за избирателите в България, така и за българите в чужбина. Как ще се направи е друг въпрос. Идеята е хубава, отдавна се обсъжда и предложена. Да, нуждаем се от активна регистрация, включително за

да изчистим 1 милион фантома от избирателните списъци
Повече на: standartnews.com

АНАЛИЗИ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД