Китай дава 150 хил. долара за институт във Велико Търново

Posted by at 7:07 0 Comment Print

Китайската държавна организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина (Ханбан) ще осигури начален фонд от 150 хил. долара за откриването на институт по китаистика в България.

Това съобщи за БТА от Пекин проф. Пламен Легкоступ – ректор на Великотърновския университет “Св. Св. Кирил и, където институтът “Конфуции” ще отвори врати.

Проф. Легкоступ и гл. ас. Искра Мандова – преподавател по китайски език и ръководител на Центъра по китайски език и култура, са на посещение Китайската народна република от 24 до 31 март.

Целта на визитата бяха подписване на двустранен договор за сътрудничество с Китайския университет по геонауки в гр. Ухан и сключване на споразумение с централата на Ханбанза създаването на Институт “Конфуций” във Великотърновския университет.

Институтът ще бъде вторият в България и 359-ият в света. Освен финансирането, Ханбан осигурява и 3000 тома учебна и научна литература.

Държавната организация за разпространение на китайския език и култура в чужбина е създадена през 1987 година. Нейна основна дейност са осигуряването на учебни пособия, изпращането на китайски лектори и финансиране на изучаването на китайски език и култура по света.

Основен проект на Ханбан са институтите “Конфуций”, подобни на “Гьоте институт” и на “Алианс Франсез”, обясни проф. Легкоступ.

от iNews.bg

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД