България има нова защитена местност при р. Веселина

Posted by at 9:54 0 Comment Print

Нова защитена местност е официално обявена в България – при река Веселина в землищата на селата Къпиново и Миндя край Велико Търново. Защитената местност включва комплекс от влажни зони и други ценни природни местообитания, между които крайречни гори, пасища и ливади. Това е 505-ата защитена територия в България. По думите на инициатора на зелената идея проф. Евгений Дайнов, в района вече виреят блатни кокичета, два пъти са се увеличили  видовете риби, живеят видри и гнездят черни щъркели

Официалната заповед за обявяването на местността бе връчена от министър Нона Караджова на 22 май 2012 г. в село Миндя на кмета на община Велико Търново Даниел Панов. Събитието съвпада с Международния ден на биологичното разнообразие и се организира от Министерство на околната среда и водите по гражданска инициатива на жителите на село Миндя и под патронажа на кмета на Община Велико Търново с идеята за опазване на природата и ползите за местните общности.

След официалната част Иван Христов, координатор на програма „Води” на WWF – България разказа за възстановяването на стария меандър на река Веселина при с. Миндя, който попада в границите на новата защитена местност. Той представи и добри практики от опита на WWF в управлението на влажни зони.

До възстановяването на речното корито се стигна по идея на сдружение „За Веселина” и ловно-рибарската дружинка от село Миндя и беше извършено по проект, финансиран от WWF и фондация DOEN.

WWF

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД