Птицата Феникс възкръсва в центъра на Стара Загора

Posted by at 14:16 0 Comment Print

Ротари клуб Стара Загора поставя монументална пластика Птица Феникс в центъра на Стара Загора на площада пред общината. Тържественото откриване ще се проведе на 24 юли от 18 часа. Изработката на пластиката е дело на скулптора от Стара Загора Красимир Зарков и е направена по поръчка и с финансиране на Ротари клуб Стара Загора.

Монументалната пластика Птица Феникс е годишен проект на Ротари клуб Стара Загора за 2011 – 2012 г. Той беше предложен от проф. Цанко Яблански, като президент на клуба за 2011/12 г., и единодушно одобрен от клуба на 29 август 2011 г.

След това премина през всички етапи на представяне и обсъждане – пред журналисти и медии, обществен съвет по архитектура и благоустройство, старо и ново ръководство на общинската администрация, художествена гилдия.
Беше организиран конкурс за изработване на проект на пластиката. В него се включиха трима творци. Жури, начело с именития скулптор проф. Валентин Старчев избра предложението на скулптора Красимир Зарков.
При осъществяване на идеята се включиха всички членове на Ротари клуб Стара Загора, като никой от тях не пожали усилия и средства, за да бъде изпълнен проектът, заявиха от ръководството на клуба.

Основните средства бяха събрани по време на Коледния благотворителен бал на клуба.

Монументалната пластика на Птицата Феникс е поредното значимо дарение от страна Ротари клуб Стара Загора към старозагорци. Чрез него се допълва градската среда и се украсява центъра на града.

Птицата Феникс е символ на възраждането на духа. Така както след горски пожар от овъглената гора и земя поникват млади дървета на нова гора, така и след опустошителните и трагични събития преди 135 г. Стара Загора се възражда по-красива и силна, за да бъдат жителите на града одухотворени и съзидателни. Тази идея е заложена в основата при изграждането на пластиката.

При откриването на монумента ще присъстват членовете на Ротари клуб Стара Загора. Официални гости са дистрикт гуверньора на Ротари България Атанас Атанасов, ДГН доц. Валентин Стоянов, ПДГ Наско Начев, кметът Живко Тодоров и др.

Тържеството ще се води от председателя на РК Стара Загора д-р Илия Попов.

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД