Предложение на Дани Каназирева за отмяна на решението за наемните цени на общинските имоти

Posted by at 12:32 0 Comment Print

Дани Каназирева предлага по-ниски наеми за търговци и ресторантьори

 ГЕРБ  и коалицията  да отменят решението си за промяна на зоните, ако не искат на съвестта им да тежат фалити, настоява съветничката

 Общинската съветничка Дани Каназирева внася днес в местния парламент предложение за отмяна  на решение № 505 от 20 декември 2012 г.  С него беше прието изменение на Наредбата за началния размер  на наемните цени на общински имоти. С приложение № 4 на наредбата  се разшири централната градска част, в резултат на което наемите се повишиха до 70 процента дори във второстепенните улици в широкия център, включително и около Централна гара.

 Дани Каназирева предлага да се отмени приложение № 4, а наредбата да се прегласува. Така наемите в централната търговска част ще се върнат на предишните си размери.   Увеличението на цените води до влошаване на положението на малкия и средния бизнес. Много от търговците и ресторантьорите се оплакват, че не са в състояние да поддържат обектите си, а заради високите сметки за ток  някои дори ги затвориха, напомня Дани Каназирева. Гражданските протести са доказателство за отчаянието на хората, измъчени от дългогодишната мизерия, и управляващите трябва да са изгубили връзка с реалността, за да не осъзнават това, категорична е съветничката.

 С връщането на старите зони, а съответно и  на наемите, бюджетът на общината няма да претърпи значими щети. Очакваните приходи от увеличението могат да бъдат компенсирани с по-добро събиране на просрочените задължения, счита Каназирева. В същото време намалението на наемите ще даде глътка въздух на собствениците на преместваемите обекти и заведения, които ползват тротоарно право, убедена е съветничката. Тя се обяви категорично против промяната на зоните и увеличението на наемите още през декември, когато мнозинството в Общинския съвет ги прие. На сесията на 20 декември Каназирева настояваше да не се вдигат наемите, данъците и таксите, за да не се натоварват гражданите и  бизнесът с нови финансови тежести.

 Дани Каназирева посочва, че  за отмяна  на приложение № 4 няма юридически пречки. Промяна на общински наеми може да се прави по всяко време на годината, независимо от това, че бюджетът е приет.  По-добре е съветниците от  ГЕРБ и коалиционното мнозинство да направят крачка назад, като отменят решението си, отколкото на съвестта им да тежат нови фалити, призовава Дани Каназирева и добавя, че и без това в момента Пловдив е градът с най-много фалирали фирми.

 Според съветничката гражданите и бизнесът основателно протестират срещу местните данъци и такси.  Увеличението на данъците беше груба политическа грешка на ГЕРБ, довела пловдивчани до още по-голямо обедняване. Таксите  са сформирани незаконосъобразно и са завишени десетки пъти, подчертава Каназирева, която от години се бори срещу тяхното неправилно и несправедливо определяне, и напомня, че по закон таксата трябва да е равна на реално направените разходи по извършването на съответната услуга, нито стотинка повече. Ненормално е една такса да се изчислява на базата на разходи по издръжката на 2000 души на заплата към общината. Таксите са напомпани изкуствено, за да се пълни бюджетът, коментира Дани Каназирева и допълва, че ще настоява категорично за задължително преразглеждане на приетите вече такси и за пълна прозрачност и яснота за начина, по който те се сформират.

Без категория ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД