В Бърдарски геран папа Франциск е закрилник

Posted by at 15:32 0 Comment Print

“Честит папа, той е Франциск .” Голямата вест за избора на 226-ия папа обяви в своя извънредна емисия радио “Бърдаре” веднага след като новината гръмна в световните агенции. Съобщиха я водещите на самодейната медия в читалище “Съединение 1923″ във врачанското село Бърдарски геран. То е известно като столица на банатските българи, които изповядват католическата религия.

“Великден в Бърдарски геран подрани с избора на новия папа”, радват се хората в селото. “Местните посрещат духовния си баща с радост и надежда, а някои са направо възторжени”, разкрива кметицата Светлана Караджова. Голямата новина по думите й сякаш им дала криле. Те с още по-голямо старание се втурнали да чистят и да прекопават градинките в градския парк, да спретват къщите и дворовете си преди Възкресението.

Енорийският свещеник в Бърдарски геран Койчо Димов пък разкри, че вече служи според намерението на новия папа.

Той е от щастливците, участвали в процесията на кардиналите при избора на Бенедикт ХVI

Свещеникът намира, че конклавът сега е идентичен с предходния. “Историята на църквата можем да я четем с последните папи”, твърди той. За него много показателни са имената, които те са си избрали – на двамата най-силни светци в католическата църква. Св. Бенедикт е бил патриарх на културата в Западна Европа, а св. Франциск издигнал евангелската бедност в блаженство. “Кардинал Берголио е първият, който избира да носи името на св. Франциск като глава на Римокатолическата църква, и това е много показателно”, смята отец Койчо Димов. Според него целият му живот в Буенос Айрес потвърждава, че е избрал да подражава в бедността на Исус Христос. Както е правил св. Франциск, наричан втори Христос – най-популярният  светец, който е почитан и от православните християни, и от протестантите, та дори и от мюсюлманите. “Мисля, че новият папа ще продължи да живее скромно и няма да се изкуши от разкоша, който му се полага”, смята енорийският свещеник на Бърдарски геран. Според него той действително ще води повереното му стадо с голямо смирение и ще продължи делото на великия Йоан Павел II и на Бенедикт ХVI.

StandartNews

ОБЛАСТ ВРАЦА

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД