Реч на Дани Каназирева: Няма да участваме в поредната политическа лъжа

Posted by at 10:24 0 Comment Print

Скъпи приятели и колеги,

Благодаря ви, че днес сте тук!  Благодаря за смелостта и честността днес да застанем заедно и ясно да кажем, че няма да позволим да употребят вярата, надеждата, имената, авторитета и труда ни.

Преди малко повече от година, тук, в Пловдив, „Движение България на гражданите” направи първото си представяне извън столицата. Тогава много от нас повярваха в една кауза, в една идея за промяна на порочния политическия модел – промяна, която ще отреди водещо място в управлението на страната на гражданите;

Днес, година по-късно, сме се събрали за един честен и труден разговор. Труден, защото честните разговори в българската политика не се толерират, казването на истини – също. Днес обаче ние ще направим точно това – ще кажем истината. Истината за поредните неслучили се политически обещания, за това, как гражданите отново станаха параван за лични амбиции и тяснопартийни интереси.

Сигурна съм, че ще има спекулации, че ще бъда обвинена в търсене на лична изгода или политически дивиденти, затова искам  да заявя ясно и категорично нещо, което повечето от вас знаят – преди два месеца съвсем безусловно, доброволно и публично аз се отказах от участие в листите на “Движение България на гражданите, с което исках да дам ясен сигнал, че за мен листите не са самоцел, че не трябва да бъдат самоцел и за партийния елит от София.

Целта на едногодишната ми денонощна работа в областта беше друга и аз я постигнах. Днес тук до мен са едни честни и достойни хора. На тях, на всички, които са в залата, на всички, които не са тук, но ни подкрепят, искам да  благодаря, че не се уплашиха и че въпреки излъганите надежди продължаваме да отстояваме ценностите, които ни събраха, и истината.

А истината за това, което се случва днес, което се случи в последната година, и за нашето участие в него, минава през отговора на два въпроса – първия, защо се присъединихме към политическия проект “Движение България на гражданите”, и втория, защо се отказваме.

Отговорът на първия въпрос е лесен – присъединихме се, защото повярвахме. Повярвахме, че е възможен един друг политически морал. Повярвахме на г-жа Кунева, когато ни каза, че вярва в нас, гражданите; повярвахме, че “Движение България на гражданите” иска реална децентрализация на властта, която ще даде повече права на гражданите и ще им осигури пряк достъп до управлението на страната; повярвахме, че основна ценност на тази политическа формация е връщането на справедливостта и ясните правила в България, че хората ще имат най-висока тежест.

Отговорът на втория въпрос – защо се отказваме – е по-труден. Труден, защото не е лесно да кажеш на хората, които си накарал да повярват в ценностите на един политически проект, че ти самият вече не му вярваш. Не е лесно, но това е честната и отговорна позиция и ние няма да си я спестим, защото не искаме да ставаме съучастници в поредната политическа лъжа.

Отказваме се от политическия проект “Движение България на гражданите”, защото вече не вярваме в него.

Пътят към недоверието не беше кратък, нито пък решението ни беше взето за ден под натиска на емоциите. Вярата започна да се пропуква с първите сигнали, че някои от митовете, които архитектите на политическия проект “Движение Българи на гражданите” сами са създали за себе си, са единствено политически пиар и нямат нищо общо с реалността.

Първият мит – че “Движение България на гражданите” има ясни и изпълними идеи за развитието и управлението на страната – започна да рухва от самото начало: още при първите срещи на експертите на партията с хората в областта, още при първите тематични форуми и кръгли маси стана ясно, че липсва конкретика, задълбоченост и ясна визия за това, как трябва да се случват нещата в България. Окончателният крах на този мит дойде с дългоочакваната платформа на движението – 31 неща, които трябва да променят живота ни. Повърхностност; популизъм, достоен за лява партия, не и за десен проект; празни обещания и метафори.

Вторият мит – следизборни коалиции на никаква цена – беше развенчан лично от авторите си. Няколко пъти в последните два месеца г-жа Кунева и различни представители на ръководството на “Движение България на гражданите” преповториха в медийното пространство тезата, че може и да има следизборни договорки, формулирани уклончиво като подкрепа. Позиция, с която категорично не сме съгласни и която на практика подменя не само досегашните тези на движението, но и нашата воля. Искаме ясно да кажем: ние отказваме да участваме в подобни безпринципни и неясни политически експерименти.

“Движение България на гражданите” е на гражданите – най-болезнено рухналият мит,  чиято несъстоятелност лъсна още при първия намек за власт. Нека няма заблуди – това не е и никога не е била партия на гражданите, това е партията на Меглена Кунева и на приближените й. От самото си начало този политически проект е последователно провеждана схема с единствена цел да се обезпечи влизането в парламента на приближените на основните фигури в партията. На гражданите в тази схема е отредена ролята на хората, които трябва да свършат тежката работа по изграждането на партийните структури; хората, които да заложат имената и авторитета си по родните си места; хората, които да положат основите. В момент, когато хората са на улицата, когато площадите на България се тресат от виковете им за справедливост и смяна на порочните политически практики, партията, която се обяви за проводник на гражданското начало и принципите на справедливост, сложи начело на всичките си листи туристи и парашутисти от партийния елит в София – верни, дисциплинирани и послушни – и пренебрегна труда, усилията и капацитета на хората си по места. Не просто ги пренебрегна, а открито им каза, че техният труд и техните биографии нямат тежест, че ефективността, да се разбира послушанието, на парламентарната група е много по-важна от това общините в областта да имат реални представители във властта, хора, които познават проблемите им, които ще работят за тях и от които утре лесно може да бъде потърсена отговорност.

За нас това беше финалният акорд на илюзията “Движение България на гражданите”, защото няма как партия, която не прилага в собствената си практика принципите на справедливост и зачитане на хората, да ги приложи и при управлението на държавата.

Имахме два възможни пътя пред себе си. Първият – да продължим да ви лъжем и да правим задкулисни договорки за постове. Вторият е този, по който вървим днес, пътят на трудната истина, но сме сигурни, че това е правилният път и че ви го дължим.

Само преди няколко месеца, при учредяването на партия Движение България на гражданите, г-жа Кунева се обърна към нас с думите: Не се отказвайте, можете! Вие сте гръбнакът на нацията и трябва да го държите изправен.

 Днес 873 членове на партия  Движение България на гражданитеи 855 членове на сдружението от Пловдив и областта казваме: Госпожо Кунева, отказваме се! Точно защото можем и искаме да държим гръбнака си изправен. Отказваме се, защото вече не ви вярваме!

ИЗБОРИ 2013 ОБЛАСТ ПЛОВДИВ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД