Стопанската камара пуска на пазара изцяло нов в технологично отношение инструмент за измерване на обществените нагласи

Posted by at 5:31 0 Comment Print

Високотехнологичен инструмент за измерване на обществените нагласи – „Re:Action“, пуска днес (9 май 2013 г.) Българската стопанска камара, в партньорство със софтуерните компании „Гама системс“ (Словения) и „Специализирани бизнес системи“ (България).

Защо сега?

Предстоящите парламентарни избори в България са подходящ повод тестването на „Re:Action“ в реални условия у нас да стартира с анализи на публичното представяне на политически партии и лидери. Засега барометърът ще следи петте партии и петимата политически лидери с най-висок рейтинг, отчетен от социологическите агенции. В продължение на 10 дни (от днес до 20 май) данните ще бъдат анализирани и коментирани от водещи социолози два пъти дневно (сутрин и вечер) в ефира на телевизия Bulgaria on air, като обект на анализ ще бъде и отношението на онлайн потребителите към резултатите от проведените на 12 май парламентарни избори.

Какво представлява „Re:Action“?

Онлайн барометърът „Re:Action“ е уникален продукт не само за българския, но и за световния пазар, позволяващ изследване на отношението на участниците в социалните мрежи към конкретни теми, проблеми, продукти, марки, личности и т.н. „Re:Action“ проследява във времеви и регионален разрез активността и емоционалното отношение на онлайн потребителите към анализираните теми.

„Re:Action“ е инструмент за социологически, маркетингови, политологически и др. изследвания с висока степен на достоверност на получените резултати. Причините за това са най-малко три:

  1. Изследването обхваща многократно по-голям кръг участници от стандартните социологически проучвания. За сравнение, социологическите проучвания обикновено се базират на извадка от 400 до 1000 анкетирани лица, докато „Re:Action“ изследва практически всички говорещи (пишещи) по дадена тема, които обикновено са не по-малко от 5-10 хил. души, като бройката често надхвърля 50 хил.души.
  2. Коментарите в социалните мрежи са с много по-висока степен на искреност, съпоставено с отговорите на конкретно формулирани въпроси в социологическите анкети.
  3. Процесът на извличане на данните е автоматизиран, т.е. елиминиран е човешкият (субективният) фактор, а оттам – възможностите за манипулиране на резултатите.

„Re:Action“ предлага:

  1. Огромна база данни с информация в реално време за случващото се в социалните мрежи;
  2. Анализи в реално време, на база избрани критерии, вкл. анализ на настроенията/отношението към изследваната тема;
  3. Навременна информация, позволяваща вземане на мотивирани решения и предприемане на адекватни действия за корекция в поведението и/или публичното представяне.

Как работи „Re:Action“?

„Re:Action“ е базиран на най-съвременните „облачни“ технологии на Microsoft. Това е самообучаващ се изкуствен интелект, който „разбира“ семантичните връзки между отделните думи и фрази и на тази база улавя емоционалното отношение на „говорещия“ към дискутираната тема или обект. В основата на „Re:Action“ стои високотехнологичен лингвистичен алгоритъм, плод на дългогодишни научни изследвания в тази област.

Преди да стигне до потребителите в България, продуктът премина през фаза на „обучение“ за „разбиране“ на български език. Този първи обучителен етап постави основите за по-нататъшно самообучение на системата, така че към момента „Re:Action“ улавя успешно емоционалното значение на онлайн коментарите с почти 100-процентова достоверност.

За партньорите

В Европа продуктът навлиза благодарение на словенската софтуерна компания GamaSystem, която притежава ексклузивните права за Стария континент. Партньори на GamaSystem за България са Българската стопанска камара и софтуерната компания „Специализирани бизнес системи“ АД.

Добра практика

GamaSystem, в партньорство с телевизия „POP TV“, прилага за първи път в Европа продукта по време на последните президентски избори в Словения през ноември 2012 г. Дотогава всички социологически агенции предричат сигурен втори мандат на досегашния президент. По време на финалните телевизионни дебати, обаче, зрителският вот дава абсолютна преднина на неговия опонент, който печели изборите, въпреки предварителните очаквания на социолозите, а „POP TV“ се изкачва до първа позиция в рейтинговата скала на словенските ТВ-оператори.

Бъдете (Re:)Активни!

С цел увеличаване броя на изследваните коментари, а оттам – по-висока степен на представителност на резултатите, препоръчваме на потребителите на социалните мрежи да индексират коментарите си с #rebg .

БСК

ИЗБОРИ 2013 ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД