Казанлък чества празника на розата за 110 път

Posted by at 12:11 0 Comment Print

Туристи от цял свят се изсипаха на традиционния празник на розата, който бе отбелязан за 110 пъти в неделя в Казанлък. Япония, Индонезия, Индия, Франция, Русия – това бяха само част от най-далечните туристически дестинации, хвърлили котва към Града на розите и тракийките царе. Само японците в тези празнични дни според туроператорите са били поне няколко хиляди.

„В нашия медицински факултет успяхме след извличането на розовото масло да получим като вторичен продукт много силен имуностимилатор”, похвали уникалните съставки на българска маслодайна роза японския проф. Херуки Ямада от Токийския университет. Той гостувал на Пловдивския институт по хранителни технологии и бе дошъл специално да се потопи в неповторимата атмосферата на празника на розата. И тази година фиестата започна с ритуален розобер в градините на казанлъшкото с. Енина. Гостите се насладиха и на българския фолклор, а много от тях се хванаха на извилото се няколко ката нашенско хоро.

Старата улица „Искра”, превърната в шарено изложение-базар, бе истински магнит за туристите. Най-оживено бе по щандовете на фестивала „Вино и рози в Долината на тракийските царе” в градското читалище. Всеки можеше да дегустира безплатно най-добрите вина „Розе” на производители от цялата страна, които за трети път си оспорваха голямата награда „Златния киликс”. „Миналата година за двата дни посрещнаха общо 5 хил. ценители на розовия елексир, тази години само първия ден бяха над 7 хил. души”, похвалиха се доволни организаторите.

Пъстрото карнавално шествие по централния булевард, в което оживяха миналото, традициите и днешния ден на Казанлък и неговата прочута роза, бе очакваната кулминация на този красив празник. В него според домакините са участвали над 9 хил. души, а са го наблюдавали 60 хиляди казанлъчани, гости и туристи.

Специално за празника пристигна и най-красивото момиче на побратимения с Казанлък френски град Грас. Леана Фереро се присъедини към българската царица „Роза” Юлия Попова и нейните подгласнички и през целия ден красавиците бяха най-ухажваната свита.

StandartNews

ОБЛАСТ СТАРА ЗАГОРА ПОСЛЕДНИ НОВИНИ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД