Гърмен преди есенния реванш между ГЕРБ и ДПС

Posted by at 6:21 0 Comment Print

Предизборната кметска борба в Гърмен е в разгара си. На всеки стълб и на много прозорци са залепени плакати на двамата претенденти Верхад Ислямов от ГЕРБ и Минка Капитанова от ДПС. По улиците непрекъснато се движат каруци, натоварени с бидони, туби и големи шишета. След последния партиен сблъсък на предсрочните парламентарни избори ромският квартал “Кремиковци” е без вода. И църква.
В продължение на 12 години кмет на община Гърмен е бил Ахмед Башев – сега депутат от ДПС. Неговото име се споменава и с добро, и с лошо в района. Битката кой да заеме мястото му е ожесточена и за партията на Лютви Местан, която иска да запази позиции в общината, и за ГЕРБ, амбицирана да разбие един от бастионите на съперниците си, както е направила на предсрочните избори през май, когато за първи път има най-много гласове в село Гърмен. Но ДПС е първа политическа сила за цялата община.

“Башев обикаля навсякъде и заплашва, че който не гласува за ДПС, ще бъде уволнен… Хората пазят хляба си”, тихо казва Иван Попангелов. Той е пред бакалията си в село Гърмен и докато говори, се оглежда наоколо, въпреки че политическите му пристрастия са публични – на витрината са залепени два плаката на кандидата на ГЕРБ. Може би е предпазлив заради задаващата се в далечината фигура.
Разказва, че бившият кмет и Минка Капитанова, която е била негов заместник, от няколко седмици обикалят по различни общински и държавни структури, за да агитират, но всъщност принуждавали хората да гласуват за ДПС.
“В района няма какво да се работи и всеки се пази”, присъединява се към разговора Иван Бакалов – фигурата от далечината. Идва да пазарува от бакалията и Попангелов го кани да се присъедини към разговора. Очевидно са приятели. И според двамата ДПС има списъци и знае колко гласове да очаква. Посетени от Башев и Капитанова вече били учителите в училището, детските градини, чиновниците във ВиК, общината…

Разказват, че са чували как бившият кмет дели хората на християни и мюсюлмани. В общината живеят около 16 хил. души, от които 70 на сто се смятат за помаци. Нали видяхте по телевизията как обещава, че шеф на полицията ще стане помак. Ето, от тази сряда вече е назначен – говорят един през друг двамата мъже. В същата ситуация бил изпаднал и шефът на местното ВиК, който симпатизирал на ГЕРБ, но бил в спор с общината, която настоявала да няма водоснабдяване в ромската махала… Внезапно разговорът приключи – на една от масите пред бакалията сядат хора, които започват да играят карти.
В село Марчево, което ако няма табели, човек би помислил за част от Гърмен, по обед няма никой по улиците. По стълбовете съжителстват плакати от сегашните избори и от парламентарните от май. Преобладават тези на ГЕРБ, и на ДПС. От дувари и стълбове наднича ту Ахмед Башев, ту Бойко Борисов.

Пред един от многото малки хотели в селото стои човек, представил се за Методи. “Борбата е кой да кадрува, кой да уволнява – все тая гербаджия ли ще е или пак от ДПС-то”, смята той. Крие истинското си име, но иска да говори. “Капитанова беше заместник на Башев, а той какво направи – единствената промяна е, че циганското гето стана много голямо”, разсъждава Методи. През цялото време е загледан в планината, но като да не я вижда. “Бачкам тук за 300 лева, колкото да ям” – продължава мъжът, който едва ли е по-възрастен от 40 години. Прекъсва го поредната преминаваща каруца-водоноска.

Натиск или агитация
Възрастен мъж, седнал на стол пред дома си в центъра на Гърмен, отмаря. Поздравява ни, както повечето хора в селото с население около 1700 души. Не иска да се представи, но разказва как преди няколко дни кандидатът на ГЕРБ се срещал с избиратели. “Дойде до мен и ми подаде пет лева и ми вика бюлетина №1″, възмущава се още човекът, макар от случилото се да са минали няколко дни. Бутнал му ръката и отказал петте лева. Затова щял да гласува за претендента на ДПС. След това премина към злободневието – изборите не му бяха толкова интересни.
На десетина метра по-надолу е единственият партиен офис в селото – на ГЕРБ. Като чуват историята за кандидата и петте лева, десетината души в малкото помещение избухват в бурен смях. “Това са пълни глупости”, възкликва силно жена, която е в дъното на стаята. Отвърнаха с история, че от ДПС раздавали по 50 лева, сложени вътре в Корана, и карали хората да се кълнат, че ще гласуват за тях.
След това един през друг започват да обясняват какво е правил Ахмед Башев като кмет: Няма инвеститори, няма пътища, крадат се пари, кметовете от ГЕРБ в други села в общината не получавали достатъчно средства…  Отличава се разказът на Вили Цветкова, която твърди, че е напуснала под натиск местния клон на Агенцията по заетостта след общо 22 години работа в общината. Причината – била гербаджийка.

“Принудиха ме да напуска, а не казаха защо. Единственото, което чух, беше, че съм от ГЕРБ, а не от ДПС”, разказва тя и върти ръцете си хаотично. На моменти дори крещи. През годините по същия начин били уволнени хора и от горските стопанства, и от детските градини, и от общината. Нарича управлението на Башев “турско робство”, самия него описва като “демагог”, а кандидатът на ДПС за кмет “фигурант”. И тя знае история как Башев и Капитанова обикалят, за да заплашват с уволения хората, които не гласуват за ДПС.
“Но ние водим изцяло положителна предизборна кампания. Да не си помислите нещо друго”, прекъсва всички останали в залата жена на около 30 години. “Това е нашият депутат Даниела Савеклиева”, представят я активистите. Мълчала досега, тя поема разговора. Започва: По времето на управлението на ГЕРБ са предоставени държавни пари на общината за детски площадки и никога не е отказвано съфинансиране на проектите на европейски проекти. “За нас, когато управлявахме държавата, нямаше значение кметът от коя партия е”, продължава Савеклиева, докато Цветкова бърка в кашон и подава брошура със снимки с построеното с пари от държавата в община Гърмен по времето на кабинета “Борисов”.
Представят и кандидат-кмета си, който по това време е на обиколка по селата в околността. Той е учител и помощник директор в училището в Гърмен. Спрели се на него, защото бил известен сред хората само с добро.
В късния следобед в офиса пък очакваха посещението на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов, който закрива кампанията в Гърмен вечерта.

“Какво? Не”
“Няма такова нещо. Всеки има право от сърце да помоли някого да гласува за него”, отвърна на нападките кандидатът за кмет от ДПС Минка Капитанова, която на агитационните плакати е представена и с бащиното си име Сабриева. Реагира остро при всяко споменаване на името на Ахмед Башев. “Аз съм кандидатът! А той все е в устата на колегите от ГЕРБ и журналистите”, възкликна тя. Капитанова е дългогодишен заместник на Башев и след избирането му за депутат тя стана изпълняващ длъжността кмет.
На обвиненията, че са отправяни заплахи към избиратели, Капитанова отвръща, че където я поканят на среща, тя отива и никога не е притискала никого да гласува за нея. “Това, което говорят, че има списъци с имена, моите уважения, но мислите си, че ако по този начин г-н Башев е работил, той щеше да бъде избиран толкова пъти за кмет – четири мандата подред”, аргументира се тя и добавя, че такава тема не е достойно да бъде коментирана.
“Ние сме за свободата, хората да гласуват по съвест, за когото поискат”, продължава тя по нападката от офиса на ГЕРБ, че карали хора да се кълнат върху Корана за 50 лева, за да гласуват за ДПС.
Накрая казва, че и тя води положителна предизборна кампания. Сред обещанията й са намаляването на безработицата, развитието на балнеолечението и СПА туризмът. Приоритет щели да бъдат и инфраструктурните проекти.

Гърменското “Кремиковци”
Няма как необичайният засилен трафик на каруци да не направи силно впечатление на всеки посетител на Гърмен. В ромския квартал “Кремиковци” няма вода от 15 май – точно три дни след предсрочните парламентарни избори. Според привържениците на ГЕРБ това е отмъщението на ДПС, защото за първи път не е най-предпочитаната партия сред ромите. Капитанова пък обвинява шефа на ВиК, който симпатизирал на ГЕРБ – бил пуснал незаконно водата преди изборите, за да агитира за партията на Бойко Борисов. Тя нямало как да не спре водата – просто сметките на ромите към общинското дружество не били платени.
В “Кремиковци” живеят около 1000 души, от които почти 500 имат избирателни права, а в Гърмен общо гласоподавателите по списък са малко над 1500. На предните избори бюлетина са подали 972 души, пише в протоколите от двете секционните комисии, публикувани на сайта на ЦИК.
В ромския квартал е много мръсно, а липсата на течаща вода превръща миризмата в непоносима. Пълно е с деца на всякаква възраст. “А питахте ли кмета за разрешение”, посрещат ни трима младежи, след като разбират, че сме журналисти. Не искат да отговорят кой е кметът и защо е нужно разрешение.

След малко идва младеж, с дънки и сако, който ни обяснява, че ще ни разведе наоколо. И той не иска да се представи, защото се притеснявал, че ако си каже името, още утре щели да дойдат хора на ДПС и да му “разкажат играта”. Тримата младежи продължават да питат дали имаме разрешение от кмета, но придружителят ни им обясни нещо на ромски и те изчезнаха. “В махалата сме от ГЕРБ и затова не трябва да говорим тук. Има хора, които са агенти на ДПС, и следят какво става тук, но вече никой не вярва на Башев”. Казва го съвсем тихо, почти не се чува.
В центъра на квартала стоят бетонните основи на липсваща сграда. “Това беше църквата, която Капитанова даде заповед да съборят”, разказва той. Фондация “Интегро” преди няколко години построила малко помещение, което да използва за храм от хората с протестантска вяра. Оказало се е, че постройката е незаконна и затова било издадено разрешение за събарянето й.
Малко по-късно момчето иска да говори за ситуацията в Гърмен, но извън ромската махала. И той разказва почти идентичен разказ за Башев.
Малко по-късно младият мъж се оказва пред централата на ГЕРБ, а присъствието му там е обяснено с ангажимент по посрещането на Цветан Цветанов, който щял да се срещне по-късно през деня с избирателите на “Кремиковци”.
В петък на среща с избирателище в района е и лидерът на ДПС Лютви Местан, който ще закрие кампанията на партията за кметските избори. И двете партии обещават възстановяване на водата и построяването на църква в “Кремиковци”, ако спечелят.

Рибново – далеч от изборите
В Рибново – известно като родното село на Ахмед Башев, приближава нощта. На залез високопланинското селище изглежда красиво и откъсното от злободневните битки долу в Гърмен. Възрастните са седнали по пейките пред домовете си, а младите се разхождат, облечени в традиционни от векове дрехи, из тесните каменисти пътечки на селото.
Мехмед и трима негови събеседници, седнали на пейка, не пропускат възможността да разговарят с непознатите. “Ей тука тази улица виждаш ли я – нашият кмет не я направи толкова години”, жалва се Мехмед. Сигурно не осъзнава, че само с камъни тя изглежда в пъти по-хубава. Но друго не поисква. Все тази му е кой ще бъде този път кмет, макар да признава, че досега е гласувал все за Ахмед Башев.

Присъединяват се няколко души, които за 10 минути, прелистват миналото. Спомнят си кой къде е работил – няколко месеца по морето, в София или другаде, но в крайна сметка се връщал в Рибново.
Слънцето съвсем се скрива зад Родопите. Чуваме “Добър вечер” повече пъти, отколкото за месец някъде другаде. “Добър вечер” пожелава и превита под товара си старица. Какво да питаш за предизборната битка на ДПС и ГЕРБ?

dnevnik.bg

Община Гърмен

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД