Никола Обретенов (редактирана)

Posted by at 5:18 2 Comments Print

Никола Тихов Обретенов е български национал-революционер, един от борците за Освобождението на България, участник в Ботевата чета.

Роден е в град Русе, административен център на Дунавския вилает, на 28 май 1849 г. в семейството на Тихо Обретенов, заможен и просветен за времето си българин, който е обсъждал “народните български дела” с Георги Сава Раковски, и на прочутата баба Тонка. Има четирима братя и две сестри, всичките неразривно свързани с национално-освободителните борби на българският народ. Братята му Ангел и Петър са четници в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. По-малкия му брат Георги е убит през 1876 като четник в Сливенската чета на Стоил войвода.

На 7 юни 1871 г., Никола Обретенов е поканен от Христо Иванов-Големия, да се включи в революционната борба, като куриер между България и БРЦК в Букурещ. На 29 юни 1871 г. Никола Обретенов отива в Букурещ да представи препоръките си на председателя на БРЦК Любен Каравелов.

След като е утвърден от Любен Каравелов, Никола Обретенов и Димитър Горов от Гюргево разработват нелегален канал, за пренасяне на поща, печатни материали и оръжие, между Букурещ-Гюргево и Русе.

Следвайки разпорежданията на Любен Каравелов и препоръките на Ангел Кънчев, Никола Обретенов, Тома Кърджиев и Ради Иванов, основават Русенския частен революционен комитет. Учредителното заседание на комитета е на 10 декември 1871 г., в дома на Никола Обретенов (къщата на баба Тонка). По-късно в комитета са приети Георги Икономов, Ганчо Карамаждраков, Иларион Драгостинов, Никола Сакиларов, Захари Стоянов, Никола Табаков и много други.

Между 20-21 август 1874 г. Никола Обретенов участва в заседанието на БРЦК в Букурещ, което преизбира Л.Каравелов за председател на комитета, избира Христо Ботев за секретар и утвърждава Стефан Стамболов като главен апостол в България, заместник на Васил Левски. През м.август 1875 Никола Обретенов участва в заседанията на БРЦК, вече под председателството на Христо Ботев, на които е решено около средата на м. септември 1875 г., България да въстане.

Към средата на м.ноември 1875 г. е създаден и започва да заседава Гюргевският революционен комитет под председателството на Стефан Стамболов. За секретар е определен Стоян Заимов, а членове са: Панайот Волов, Никола Обретенов, Иларион Драгостинов, Христо Караминков, Георги Апостолов, Никола Славков, Георги Бенковски, Георги Икономов, Георги Обретенов и Георги Измирлиев.

Решено е да бъде подготвено въстание, което да избухне на 11 май 1876 г.

В началото на 1876 г. “апостолите” се отправят към определените им революционни окръзи. На 24 януари 1876 г. Никола Обретенов и Георги Апостолов преминават Дунав при Оряхово и се отправят към гр.Враца.

На 17 май, понеделник, 1876 г. Никола Обретенов с четата водена от Христо Ботев слиза от парахода “Радецки”на Козлодуйския бряг, където четниците целувайки родната земя се заклеват пред знамето, изработено от сестра му Петрана Обретенова.

Никола Обретенов участва във всички битки на четата. Бил е с Христо Ботев при смъртта му на 20 май 1876 г. На 3 юни 1927 г., като член на нарочна комисия, Никола Обретенов установява точното място на гибелта на поета-революционер Христо Ботев, за което е съставен протокол.

След един месец изпълнен със сражения, скитане и глад из неприветливата през тази 1876 т. планина, на 17 юни Никола Обретенов, заедно с другарите си Сава Пенев, Димитър Тодоров и Стоян Ловчалията са предадени от братята Пенчо и Петър и заловени в Балювия хан близо до с.Шипково, Троянско от турската потеря.

Съдът в Търново ги осъжда на смърт. Присъдата не е подписаната и осъдените са изпратени в Русе, за да бъдат съдени от извънреден съд. Извънредният съд в Русе отново ги осъжда на смърт чрез обесване. Никола Обретенов и Стоян Заимов са разкарвани из целия град (Русе) с присъдата, окачена на шията им. По заповед на султана присъдата е заменена с вечно заточение в Мала Азия.

На 2 юли 1876 г. в крепостта Сен Жан Д’Акр, Никола Обретенов се среща с брат си Ангел, заточен 8 години преди това за участието си в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа.

Освободен по силата на капитулациите към Санстефанския мирен договор през 1878 г. Никола Обретенов се завръща в освободеното си отечество.

Никола Обретенов активно участва в строителството на съвременна България. Членува в либералната, а по-късно в народно-либералната партия, продължавайки сътрудничеството си със Стефан Стамболов. Бил е окръжен управител в Тутракан и Силистра, където дейно участва в потушаването на бунтовете на офицерите русофили, и в Русе.

През 1907 г. Никола Обретенов е избран за народен представител и кмет на Русе.

Навършил 90 годишна възраст на 10 октомври 1939 г., в Русе, Никола Обретенов умира няколко дни преди официалното честване на юбилея му от русенското гражданство. Така си отива от този свят последният представител на поколението, отдало своята младост в борба за националната независимост на България. Най-добрата характеристика за човека и революционера Никола Обретенов може би се съдържа в прощалното писмо, което пише до майка си преди заминаването му с Ботевата чета: “А ти, мамо, недей престава никога да се трудиш за народа си, не се страхувайте от нищо и от никого… За слава никога не гледайте, а за чест и правда – то е най-светото нещо на този свят.”

Уикипедия

Хроника

Related Posts

2 коментари


  1. Веселина Антонова, 1 year ago Отговор

    Снимката е сгрешена – това не е Никола Обретенов и сестра му


  2. idimit, 1 year ago Отговор

    Благодарим за коментара г-жо Антонова.. Съобразяваме се с Вашето авторитетно мнение и ще свалим снимката от публикацията.
    Администратор


Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД