В Русе се открива “Канев център” с дарителския жест на канадския строителен магнат с български произход

Posted by at 6:06 0 Comment Print

Русе. Точно след 1 г. милионерът Игнат Канев отново се върна вкъщи. Този път доведе съпругата си Димитрина и двете им дъщери Кристина-Мария и Анна-Мария. Заедно с живеещия в Канада преуспял българин у нас пристигна бизнес делегация, на която той от два дни показва красотите на родината. Гостите разглеждат Велико Търново, Несебър, Поморие, старите български столици и още туристически забележителности, научи “Стандарт”. Още с пристигането на българска земя Игнат Канев обаче се отправил към Русенско, където живеят роднините му. Както и преди година той първо посетил родното си село Горно Абланово, а после фамилията го изненадала със специално тържество за рождения му ден. На 6 октомври Игнат Канев навърши 87 години и събрал роднини и приятели в механата на хотел “Рига” в Русе, за да отбележи годишнината си като истински българин с нашенски народни песни и хора. До преди година милионерът не беше се връщал в родината повече от 10 г., но никога не е забравял корена си. Още през 1976 г. с негово дарение е построената детската градина в родното му село Горно Абланово. Доскоро се ползваше и линейката, закупена със средства на видния строителен предприемач, филантроп и дългогодишен директор на Атлантическия съвет на Канада. В местното училище работи компютърен кабинет, изграден от българина. Благодарение помощта на Игнат Канев е ремонтирана и селската църква, припомнят местните хора. В Горно Абланово и съседните населени места живее част от родата на предприемача, който е едно от 6-те деца в семейството, което той напуска още 14-годишен.

В Русе бе открит “Канев център”. На тържеството заедно с гостите от Канада присъстваха патриарх Неофит, президентът Росен Плевнелиев, неговият предшественик Георги Първанов, евродепутатът Ивайло Калфин, дипломати, министри. След освещаване на новия център Игнат Канев бе удостоен с най-високата почетна титла доктор хонорис кауза на Русенския университет, а с почетен член на Русенския университет неговата съпруга и дъщерите им. Изграждането на центъра в Русе стана възможно с дарителския жест на канадския строителен магнат с български произход.

ОБЛАСТ РУСЕ

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД