Край Минерални бани е открит най-старият слънчев часовник

Posted by at 11:17 0 Comment Print

Най- старият за сега слънчев часовник беше открит през май 2013 и то в България! По- конкретно беше намерен в община Минерални бани, а възрастта му се оценява на повече от 5000 години. Досега се смяташе, че слънчевият часовник е бил изобретен в Китай преди 4500 години, а сянката на вертикален прът, каквато е използвана за отчитане на времето в часовника от Минерални бани, се смяташе, че е въведена от древните гърци около 15 в. пр. н. е. Това изумително откритие е с важно световно значение, тъй като има открит само един такъв подобен часовник. Той е бил намерен в Мексико. Нашият обаче е по- добре разработен, като има 7 стъпала, докато този в Мексико само 5.

 Находката беше открита от екипа на наследницата на Никола Вапцаров, Мая Вапцарова, докато са снимали част от документален филм.

 Приятели астрономи на ТВ режисьорката я посъветвали да сложат права пръчка в улея на предполагаемия часовник и да следят всеки час какво ще бъде движението на сянката. След няколко часово стоене около него, екипът вече бил на 100% убеден, че това е часовник, защото на всеки астрономически час сянката попадала на различно стъпало. Скоро след това учените изчислили, че слънчевият часовник е на поне 5000 години, но при по- подробни изчисления може да се докаже, че той е дори на до 10 000 години. Учените също твърдят, че този часовник е измервал не само часовете, а и дните, минутите, че дори и секундите, което го прави абсолютно уникален в световен мащаб. Освен задачата да измерва времето, слънчевият часовник е изпълнявал и функцията на календар.

dnes-24.com

ОБЛАСТ ХАСКОВО

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД