Отварят за туристи пещера Венеца до село Орешец

Posted by at 8:07 0 Comment Print

Най-красивата пещера край Белоградчик ще бъде отворена за туристи. Така гостите, които разглеждат световноизвестните скали и Магурата, ще се впуснат и в още едно приключение.

Кметът на село Орешец Костадин Филипов обясни, че това е пещерата Венеца, която се намира до селото и само на 6 км от скалния град.

Тя е рядко красива, дълга е 200 метра, нивелацията й е 26 метра. Вътре могат да се видят красиви сталактити и сталагмити, причудливи образи от ледени кристали. Открита е от пещерняците на клуб “Бял прилеп” в Белоградчик след взривни работи в съседна кариера. Досега е разглеждана само от пещерняци.

От 1 март избрана за обществената поръчка фирма започва благоустрояване на скалните лабиринти. За кратък срок ще бъде изграден 400 метра път, паркинг и заслон до входа на новата подземна забележителност. Вътре ще бъде оформена пешеходна пътека, парапети и прокарано осветление. Така пещерата ще стане достъпна за хора без всякаква екипировка и специална подготовка. Всичко това се извършва по проект, финансиран от програмата за трансгранично сътрудничество България – Сърбия. Той е наречен “Чудните пещери” и предвижда благоустрояване и на нова зала от пещерата Райкова печ в градчето Майданпек до град Бор, Сърбия.

© Снимка: www.cavesbg.com

standartnews.com

ОБЛАСТ ВРАЦА

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД