Отделянето на Сърница като община – отново на дневен ред

Posted by at 10:48 0 Comment Print

След 17 години, градоначалникът на Сърница отново настоява Сърница, заедно с още две села, да се отделят като самостоятелна община. Това обяви днес областният управител. Иван Йорданов е дал положително становище за извършване на административно – териториалната промяна. Крайната дума по искането ще има МС. Фиксиран краен срок за процедурата няма. Кметовете на град Сърница и селата Медени поляни и Побит камък са изпратили до МС писмо, в което настояват трите населени места да бъдат обособени в отделна община. Задача на областния управител в процедурата е да даде становище. След направен анализ Иван Йорданов е дал положително такова.

Като численост на населението, наличие на обединявацщ център, максимална пътно – транспортна отдалеченост на населените места от центъра на общината не повече от 40 км и доказана възможност за финансиране на разходите на новата община със собствени приходи. Йорданов обоснова положителното си становище и с мотивите, че в град Сърница липсва Спешна медицинска помощ, а проблемите със снегопочистването са от години. Губернаторът категорично заяви, че не се притеснява от възможността за капсулиране на част от населението в района. На въпроса има ли местното население достатъчен административен капацитет, отговорът от страна на кмета на Сърница е бил ДА. Иван Йорданов заяви още, че има наличие на достатъчно сериозни аргументи ЗА и ПРОТИВ извършване на административно – териториалната промяна и разясни, че за първи път искане за отделяне на Сърница като самостоятелна община е направено през далечната 1997 – ма година. Към онази дата Общинският съвет във Велинград е дал съгласието си, така че законово сегашният кмет и местен парламент в СПА столицата нямат думата.

Община Велинград

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД