За какво се бори Съюзът на собствениците в Слънчев бряг?

Posted by at 11:00 0 Comment Print

“Съюзът на собствениците” – Слънчев бряг стартира преговори с държавата за пълно отделяне на курорта от Община Несебър и обособяването му като самостоятелна единица.

Като основни аргументи хотелиерите посочват таксите, които Община Несебър събира и които се връщат като реинвестиции в курорта в много малък размер, понякога дори не се връщат.

 Общината не проявявала и нужната отговорност към решаване на проблемите в Слънчев бряг, смятат от съюза. По думите им курортът е “основен донор” на Община Несебър, а пътищата и алеите са в ужасно състояние. На места има участъци, които пропадат, почти няма функционираща отводнителна система, липсва озеленяване, налицe са проблеми и с осветлението.

 Всеки сезон е съпътстван с проблеми с осигуряването на обществения ред и сигурността, с шума от откритите заведения, а временните търговски обекти “принизяват имиджа на курорта и качеството на цялостния туристически продукт”, твърдят още от съюза.

В съюза на собствениците членуват 90 хотелиери. Един от тях е Венко Ташев, който е и общински съветник. Според него не се случва нищо и всичките им искания висят във въздуха.  Най-голям проблем се оказва инфраструктурата.

„Според мен не че не може, а не искат да се реши от определени хора и то най-вече от Община Несебър, за да могат да имат оправдание, че нямат юридическо решение на този въпрос. Да имат юридическо решение да ни събират данъците и таксите, а да нямат такова, за да ни ги връщат под някаква форма. Това значи, че някой не иска нещо да се случи”, каза Венко Ташев.

Няма какво да загубим, ако Слънчев бряг се отдели от нас. В случая той наистина ни е златната кокошка, тъй като храната за нея ни излиза скъпо. Така коментира Лазар Япаджиев, зам. кмет по култура и туризъм в Несебър желанието на „Съюза на собствениците” да се отделят като самостоятелна единица.

Той допълни още, че когато някой иска да се отдели, те не могат да направят нищо. Според него такова отделяне скоро няма да се случи. След провеждането на няколко анализа с колегите си от Общината установили, че тази раздяла би им коствала само и единствено неприятности,  предвид големия обем работа, който ще възникне относно сметоизвозването, пречиствателната станция и осветлението.

Десислава Терзиева, министър на регионалното развитие, обяви в Ловеч пред журналисти, че до сега няма внесено официално искане от собствениците на имоти в Слънчев бряг курортът да се отдели от община Несебър. Въпреки това тя допълни, че ако бъде внесено такова искане, ще се обсъди. “Ако това ще доведе до по-добро управление на самото населено място – защо не”, каза още министърът на регионалното развитие. Готовност да обсъди идеята изяви и министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Община Несебър

Related Posts

Вашият коментар

КОНТАКТИ

ГЛОБАЛ АГРО ЕООД
Моб. 0898 680 550
Тел. 02/49 000 58
info@mapsbg.com

СПОДЕЛЕТЕ

Условия за ползване

Всички права са запазени.
Всички права на интелектуална собственост върху картографските информационни ресурси и материали, публикувани на сайта са обект на закрила по действащия Закон за авторското право и сродните му права, а нерегламентираното им използване представлява закононарушение и влече гражданска, административнонаказателна и наказателна отговорност в съответствие с действащото българско законодателство. Глобал Агро ЕООД